سرابِ عثمانی؛ حقایق پنهان درباره مهاجرت به ترکیه (تور ترکیه ارزان)

به گزارش مجله کارنیکان، مهاجرت آنقدر ها هم ساده نیست که کوله بار زندگی را جمع کنید و به کشور دیگری بروید که فرسنگ ها با آن فاصله مکانی، زبانی و فرهنگی دارید. مهم ترین دغدغه ای که بیشتر مردم قبل و بعد از مهاجرت دارند، بحث اشتغال در کشوری است که برای زندگی انتخاب نموده اند.

سرابِ عثمانی؛ حقایق پنهان درباره مهاجرت به ترکیه (تور ترکیه ارزان)

بهترین تجربه سفر را با تور ترکیه ارزان در خاطراتتان ثبت کنید. از استانبول زیبا تا آنتالیا رویایی و بالون سواری در شهرهای ترکیه تا کلی تفریح دیگر در انتظار شماست، خاطراتی از مردم مهمانواز ترکیه که همیشه در ذهن شما خواهد ماند.

به گزارش شهروند، همین مشکل اشتغال سبب شده بسیاری از کسانی که از ایران به امید زندگی بهتر مهاجرت نموده اند، کوله بارشان را دوباره جمع نمایند و به کشور بازگردند. پیدا کردن شغل آنقدر ها هم که پیش از سفر در تبلیغات مختلف دیده می گردد، کار آسانی نیست.

در سال های اخیر و با تغییر شرایط اقتصادی خیلی ها کوله بار زندگی شان را بستند و برای کار راهی ترکیه شدند. شاید برخی ها معتقد باشند که ترکیه از نظر شرایط اقتصادی تفاوت زیادی با ایران ندارد. اما آن هایی که ترکیه را برای زندگی انتخاب می نمایند، چند علت دارند؛ اول آنکه ترکیه همسایه ایران است و هر زمانی که فرد بخواهد می تواند به ایران برگردد، از سوی دیگر تعداد ایرانی هایی که به این کشور مهاجرت نموده اند، کم نیست و این امر سبب می گردد که آن ها احساس غربت کمتری نسبت به کشور های دیگر داشته باشند.

کار سیاه

یکی از کسانی که به ترکیه مهاجرت نموده و در حال حاضر در آنلاین شاپ کار می نماید، می گوید: اغلب کسانی که در ترکیه زندگی می نمایند، اقامت توریستی دارند و اقامت شان سالیانه یا دو ساله تمدید می گردد. به غیر از آن هایی که خانه های 400 هزار دلاری یعنی حدود 12 میلیارد تومان می خرند و پاسپورت آن کشور را می گیرند، بسیاری از افراد ناچارند اقامت خود را هر چند وقت یک بار تمدید نمایند.

بر اساس آمار ها در سال 2021 ایرانی ها 10 هزار و 56 واحد مسکونی خریداری کردند قیمت خرید خانه در ترکیه به پول ایران از یک میلیارد تومان آغاز می گردد. این مقدار پول برای خرید خانه50 متری است. به عنوان مثال در غرب استانبول یک خانه 70 متری و یک خواب قیمتی حدود 900هزار لیر یعنی 2میلیارد تومان دارد.

قیمت در شهر های دیگر به عنوان مثال در شهر سامسون حدود متری 8هزار لیر (45 میلیون و 600 هزار تومان) و در اسکی شهیر حدود 9هزارو500 لیر است. در شهر توریستی آنتالیا این قیمت حدود 11هزار لیر است.

بعلاوه در شهر دیگر ترکیه ازمیر قیمت خانه برای هر مترمربع حدود 9هزارو500 لیر در سال 2022 برآورد شده است.

در دوران اقامت توریستی اجازه کار ندارید

این مهاجر ایرانی به کشور ترکیه ادامه می دهد: در اقامت توریستی افراد اجازه کار رسمی را ندارند، به این معنا که این امکان وجود داشته باشد که فرد در یک شرکت استخدام گردد و حقوق ماهیانه و بیمه داشته باشد. مگر آنکه با اقامت کاری به ترکیه آمده باشد که این مسأله خیلی کم اتفاق می افتد. به همین علت عده ای در مغازه ها و رستوران ها مشغول به کار می شوند که معمولا کار سیاه به شمار می رود و حقوق کمتری نیز در مقایسه با خود شهروندان ترکیه ای دارند. خیلی کم هستند کارفرمایانی که برای ایرانی ها بیمه رد نمایند یا مجوز کاری بگیرند، زیرا دردسر دارد. شرایط به اینگونه است که کارفرما باید پیش از آنکه یک ایرانی را استخدام کند، 10 ترک را استخدام و برای آن ها بیمه رد کند.

این مهاجر تاکید می نماید: به همین علت بیشتر ایرانی ها در اینجا تصمیم می گیرند برای خودشان کسب وکار راه اندازی نمایند. می تواند آنلاین شاپ یا هر کار دیگری باشد که فرد از پس آن برمی آید، مثل املاکی ها، تعداد ایرانی هایی هم که در این شغل کار می نمایند، کم نیست. ایرانی ها ترجیح می دهند شرکت ثبت نمایند و شغل خودشان را داشته باشند یا صفحه اینستاگرام راه بیندازند.

او معتقد است که برخی ها هم که سابقه حضور بیشتری دارند، با برخی از شرکت ها کار می نمایند، هر چند که همکاری با این شرکت ها نیز آسان نیست. کلاس ها و آزمون هایی دارد که گذر از آن ها برای ایرانی ها به شدت سخت است و ترجیح می دهند که کمتر وارد این فرایند شوند.

او تاکید می نماید که درآمد ها نیز آنجا فرق دارد، به خاطر اینکه مثلا کسی که کار املاک انجام می دهد، از هر خرید یا فروش 2 درصد عایدش می گردد و اگر ملکی را اجاره دهد یک اجاره خانه باید به او پرداخت گردد. اما سبک ایرانی ها منظم و مرتب نیست، گاهی فردی می تواند 10 هزار لیر یعنی 17 میلیون تومان درآمد داشته باشد یا فرد دیگری در همان شغل 5 هزار لیر یعنی نزدیک به 8 میلیون و 500 هزار تومان کاسب گردد.

این فعال حوزه آنلاین شاپ به این موضوع اشاره می نماید که باید درآمد ها با اجاره خانه ها تناسب داشته باشد، زیرا اجاره خانه ها از 6 هزار تا 15 هزار لیر است. به همین علت افراد مجبورند برای آنکه خانه ای را اجاره نمایند، درآمد بالاتری داشته باشند. کسانی که در مغازه ها و هتل ها کار می نمایند بین 5 تا 6 هزار لیر (حدود 10 میلیون تومان) درآمد دارند و معمولا زن و شوهر هر دو نفر کار می نمایند. اگر فرد مجرد باشد بیشتر مواقع ناچار می گردد همخانه بگیرد.

او تاکید می نماید که در کنار این موارد، برخی از خبرنگاران مشاغلی را انتخاب می نمایند که تنها به ایرانیان مقیم ترکیه خدمات می دهند و راه تبلیغ شان هم اینگونه است که کانال هایی را تشکیل می دهند که ایرانیان عضو آن هستند، افرادی هم که به این خدمات احتیاج دارند، با آن ها تماس می گیرند. مثلا ما نمونه هایی داریم که افراد تاکسی دارند و تنها ایرانی ها را جابه جا می نمایند یا خشکشویی یا باربری که مختص ایرانیان است.

هزینه های بالای زندگی در ترکیه

یکی دیگر از مهاجران که در ترکیه مغازه سوپرمارکت دارد، به شهروند می گوید: بسیاری از هزینه های زندگی در ترکیه بالاست و چنانچه فردی پشتوانه اقتصادی نداشته باشد، شرایط و زندگی برای او عذاب آور می گردد. کسی که در ترکیه زندگی می نماید، باید بتواند شغل مناسبی داشته باشد تا از عهده هزینه های کمرشکن بربیاید.

او شرح می دهد: زندگی در یک کشور غریب کار راحتی نیست. برخی ها گمان می نمایند اگر به کشور دیگری مهاجرت نمایند، همه چیز برایشان گل و بلبل است، اما این تنها ظاهر ماجراست و وقتی تازه در دل ماجرا وارد شوید، می بینید که خیلی ها همه داروندار خود را به امید اینکه زندگی بهتری داشته باشند، از دست می دهند، اما گاهی روی برگشتن به ایران را ندارند و مجبورند برای تامین زندگی شان کار های بسیار پایین انجام دهند. نکته مهم درباره هزینه ها آن است که شهر محل زندگی نیز تاثیر قابل ملاحظه ای در کم یا زیاد بودن هزینه های زندگی دارد. در شهر های کوچک هزینه زندگی به نسبت کمتر از شهر های بزرگ مانند استانبول است.

او شرح می دهد که قطعا زمانی که افراد بخواهند به کشور دیگری مهاجرت نمایند، باید آن کشور را از لحاظ اقتصادی، سیاسی، آموزشی و شرایط کاری به شکل مناسب آنالیز نمایند. یک آنالیز بی طرفانه باعث می گردد تا افراد بتوانند برای آینده خود تصمیم مناسبی بگیرند، بنابراین شرایط کار و زندگی در ترکیه برای ایرانیان مهم است.

بیشترین جمعیت مهاجر

براساس آخرین آمار موجود، بیش از 42هزار ایرانی تنها در سال2019 به ترکیه مهاجرت نموده اند، در حالی که این رقم در آن سال حدود 32هزار نفر بوده است.

این مهاجر به ترکیه که سال هاست در این کشور زندگی می نماید، ادامه می دهد: یکی از شیوه های مهاجرت به ترکیه این است که افراد بتوانند اقامت کاری این کشور را کسب نمایند و برای این کار باید زبان رسمی مردم ترکیه را که ترکی استانبول است، فرابگیرند. یادگیری زبان اصلی ترکیه پیش احتیاج اصلی برای استخدام کارفرمایان ترک است. بسیاری از افراد که به این کشور مهاجرت می نمایند، به علت عدم آشنایی کامل با شرایط اقامت، دچار مشکل می شوند.

به گفته این مهاجر ایرانی، اقامت کاری ترکیه پیش احتیاج های مخصوص به خود را دارد که مهم ترین آن یادگیری زبان ترکی استانبولی است. با توجه به اینکه بیکاری در این کشور حدود 11 درصد است، این موضوع نشان می دهد که شرایط کاری در ترکیه نسبتا مناسب است و افراد می توانند از راه اقامت کاری اقدام نمایند. اما این همه ماجرا نیست و افراد زیادی با اقامت کاری آمده اند، اما نتوانسته اند در این کشور زندگی نمایند و مجبور شدند به کشور خود بازگردند.

او تشریح می نماید که طبق قوانین کشور ترکیه اگر افراد اقامت توریستی داشته باشند، در این مدت نمی توانند هیچ کار دائمی و دارای حقوق داشته باشند. اما وقتی ویزا دریافت کنید امکان حضور به عنوان نیروی کار را خواهید داشت که اعتبار یک ساله دارد و برای دفعات بعد باید آن را دو ساله، سه ساله و 6 ساله تمدید کنید. اما با همه این کار ها یک مهاجر خارجی نمی تواند در ترکیه در مشاغل قانونی، پزشکی و استخراج معدن مشغول به کار گردد. اما اگر در حوزه زبان انگلیسی مهارت داشته باشید، می توانید در حوزه گردشگری یا تدریس زبان انگلیسی مشغول به کار شوید.

او به این نکته تاکید می نماید که می توان در مشاغلی مثل نجاری، آشپزی، گارسونی، آرایشگری، بسته بندی، حسابداری، نقاشی، مشاغل ساختمانی، ساخت وساز و پیمانکاری مشغول به کار شد. البته کار های تخصصی نیز در این کشور هواداران خاص خودش را دارد. بسته بندی، چرم دوزی، تعمیر ماشین و پلاستیک سازی از مشاغلی است که ایرانی ها در آن درآمد کسب می نمایند.

یکی دیگر از افرادی که برای کار به ترکیه رفت و بازگشت می گوید: مدام می گفتند آرایشگری در این کشور هوادار دارد، اما این ها همه تبلیغات بود، با کلی سختی و فروش وسایل برای زندگی به ترکیه رفتم. من در ایران دوره های حرفه ای کار را گذرانده بودم و فکر می کردم می توانم خیلی راحت کار پیدا کنم، اما چیزی که آنجا برایم رخ داد این بود که با وجود تخصص هایی که داشتم، من را برای کار هایی مانند جاروکردن آرایشگاه یا نظافت به کار می گرفتند و بعد از مدتی نیز مجبور شدم به ایران برگردم، زیرا در ایران هم شرایط بهتری داشتم، هم درآمدم بیشتر بود.

ترکیه در پروژه های بزرگ به ایرانی ها کار نمی دهد

مهدی موسایی، دبیر اتاق مشترک ایران و ترکیه به شهروند می گوید: ترکیه کشور بدهکاری است و بیش از 482 میلیارد دلار بدهی خارجی دارد و شاهد هستیم با اولین سررسید قسطی که ترکیه باید آن را پرداخت می کرد، این کشور شاهد افزایش تورم شدید شد که این اتفاق از فروردین ماه سال جاری رخ داد.

موسایی بر این باور است که تورم افسارگسیخته در این سال ها برای افرادی که پیش از این به این کشور مهاجرت نموده اند نسبت به افرادی که سال جاری به این کشور مهاجرت نموده اند نیز تاثیرات متفاوتی داشته است.

دبیر اتاق بازرگانی ایران و ترکیه شرح می دهد که ایرانی ها اصولا نمی توانند در هر شغل و سِمَتی در این کشور مشغول به کار شوند، حتی در تاکسی های اینترنتی نیز نمی توانند کار نمایند و اگر بخواهند در این شغل فعال شوند می توانند به صورت شخصی تاکسی بگیرند و با تبلیغ در کانال های مختلف ایرانی ها را جابه جا نمایند.

او بر این باور است که ترکیه برای پروژه های بزرگ تعصب خاصی دارد و از به کارگیری نیروی ایرانی خودداری می نماید، حتی پروژه هایی را که خود ترک ها نمی توانند انجام دهند نیز به ایرانی ها یا اروپاییان واگذار نمی نمایند. مثلا ما نیرو های بسیار متخصصی در حوزه نرم افزار داشته ایم که این افراد پس از مهاجرت به ترکیه نتوانسته اند پیروز باشند و برخی از آن ها مجبور به بازگشت به کشور شده اند.

قیمت انرژی در ترکیه بسیار بالاست

او شرح می دهد که قیمت انرژی در این کشور بسیار بالاست و افراد باید نصف بیشتر حقوقی را که دریافت می نمایند، صرف خرید انرژی نمایند. از سوی دیگر مسأله حمل ونقل نیز در این کشور بالاست و با کشور ما قابل مقایسه نیست و آن هم به علت قیمت بالای بنزین در ترکیه است، حتی برای جهت های کوتاه نیز فرد باید معادل 180 هزار تومان به پول ما پرداخت کند. در واقع با وجود هزینه های بالای زندگی اگر فردی سه برابر ایران هم درآمد داشته باشد باز نمی تواند زندگی خوبی در آنجا داشته باشد.

او معتقد است که افرادی هم هستند که پیروز می شوند، اما نکته اینجاست که این موضوع عمومیت ندارد و ادامه می دهد نکته ای که در سال های اخیر در این کشور مشهود است این است که مهاجرت از سایر کشور ها به ترکیه نیز زیاد شده و این موضوع سبب شده که رقابت برای کار افزایش پیدا کند. جمع شدن این موارد در کنار هم سبب می گردد که ترکیه کشور مناسبی برای کار به شمار نیاید.

به اعتقاد این مقام مسئول افرادی که در حوزه تجارت فعالیت می نمایند، از آنجا که ترکیه کشوری کوریدور است و در واقع دروازه اروپا به شمار می رود می تواند کاری پرسود به شمار برود.

موسایی شرح می دهد که در سال های اخیر قسمتی از مهاجرت ها به ترکیه به خاطر دانشگاه های این کشور بوده، این در حالی است که نه تن ها آموزش عالی در کشور ما بلکه بسیاری از کشور های جهان این مدرک را قبول ندارند.

او از شغل های پرهوادار در ترکیه برای ایرانی ها می گوید: برخی از مشاغل مانند شیرینی پزی و جوشکاری در فصولی از سال درآمد های خوبی دارند، اما باید به این موضوع اشاره نمود که این کار ها دوره ای درآمد دارند و مدت زمان زیادی نمی تواند برای فرد درآمد زیادی بیاورد.

گزارش از: ملیحه محمودخواه

منبع: فرارو
انتشار: 22 شهریور 1401 بروزرسانی: 22 شهریور 1401 گردآورنده: karnikan.ir شناسه مطلب: 2225

به "سرابِ عثمانی؛ حقایق پنهان درباره مهاجرت به ترکیه (تور ترکیه ارزان)" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "سرابِ عثمانی؛ حقایق پنهان درباره مهاجرت به ترکیه (تور ترکیه ارزان)"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید